Tunnelmat ennen kauden 2015 pääkisaa

3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42,2 kilometriä juoksua. Kyseisistä matkoista koostuu täyden matkan triathlon, eli aito ja alkuperäinen IRONMAN-mittainen kilpailu.

Ensi lauantaina pääsen omakohtaisesti kokemaan, miltä kyseinen urakka tuntuu, kun starttaan ensimmäistä kertaa lajin kuninkuusmatkalle. Kisanäyttämönä toimii Finntriathlon Tahko, eli maailman pohjoisin täyden matkan kilpailu.

Tunnelma on kuin lapsena jouluaattoa odottaessa! Eli positiivisella tavalla innostunut, jännittynyt ja malttamaton. Viimeisten viikkojen keventely on auttanut palautumaan kovista treeneistä ja alkukesän lyhyempien kisojen luomasta rasituksesta.

Kesäkuun vatsatauti ja heinäkuun liian tiivis kisakalenteri vetivät sekä fyysisen että henkisen olotilan välillä aika huonoksi. Nyt olo on hyvä. Ylirasituksen oireet ovat väistyneet. Syke on palautunut normaalille tasolle, vatsa toimii oikein ja ruokahalukin on jälleen tavanomaisella tasolla. Myös mieli on erittäin pirteä ja innostunut.

Joroisten puolimatkalta palautuminen kesti kauemmin mitä etukäteen arvioin. Olikin erittäin hyvä päätös jättää viime viikon Hauhon pikakisa väliin ja keskittyä hidasvauhtisempaan treenaamiseen. Oikeastaan vasta viime viikonloppuna, eli kolme viikkoa Joroisten kisan jälkeen meno alkoi vihdoinkin tuntumaan suhteellisen normaalilta.

Mielessäni on paljon muitakin asioita, joissa olen viimeisten kuukausien aikana tehnyt virheitä. En kuitenkaan murehdi niitä, vaan otan harha-askeleista oppia ja korjaan ne ensi vuodeksi. Tämä vuosi on ollut minulle kuitenkin vasta ensimmäinen kunnollinen triathlon-vuosi, joten aloittelijan virheiltä ei ole voinut välttyä.

Mutta käsitellään niitä sitten jossain toisessa blogitekstissä myöhemmin syksyllä. Nyt keskityn nauttimaan siitä tunteesta, kun kesän pääkisa lähestyy ja pääsen ulosmittaamaan koko vuoden työn tuloksen.

Tuntuu epätodelliselta, että siitä on vain kolme vuotta aikaa kun juoksin elämäni ensimmäisen yli viiden kilometrin juoksulenkin. Ja vain kaksi vuotta siitä kun aloitin vesikammoni voittamisen puhaltelemalla kuplia veteen pesuhuoneen lavuaarissa.

Tosi pitkä matka on tultu siihen pisteeseen, että pääsen lauantai-aamuna klo 8:00 ryhmittymään lähtöviivalle 270:n muun triathlonistin kanssa ja aloittamaan koko päivän kestävän urakan.

Vaikka takana on kovia treenejä ja kisoja, niin en osaa etukäteen arvioida sitä kärsimyksen määrää, joka lauantaina viimeistään juoksuosuuden loppupuolella tulee väistämättä vastaan. Siitä syystä en aseta itselleni mitään aikatavoitetta. Pyrin kuitenkin ottamaan uinnin ja etenkin pyöräilyn sen verran kevyesti, että juoksuunkin jäisi voimia, eikä homma menisi ihan kävelyksi.

Kävi Tahkon kisassa sitten miten tahansa, niin jatkan triathlon-harrastustani entistä motivoituneempana. Kisan tulos toimii hyvänä suuntaviitoituksena sille, millaiseksi ensi vuoden harjoitus- ja kilpailusuunnitelma rakentuu.

Vaikka täyden matkan kisa on minulle tässä vaiheessa tosi iso asia, niin se on kuitenkin vasta ihan alkumatka sillä taipaleella, jota olen mielessäni hahmotellut tulevia vuosia varten.

Mutta edetään rauhassa askel kerrallaan ja nautitaan matkasta!

Olli Porola
Twitter: @oporola
Facebook: www.facebook.com/olliporola.fi

Olli Porola
Latest posts by Olli Porola (see all)

2 thoughts on “Tunnelmat ennen kauden 2015 pääkisaa”

  1. Paljon tsemppiä kisaan! Jännä seurata blogituttujen kisaa vain viikkoa ennen omaa. Toivottavasti kaikki menee loistavasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.